Land in de kijker: Zwitserland

Zwitserland onderhoudt zeer nauwe banden met de Europese Unie, maar het is er geen lid van. Hierdoor zijn de transporten van en naar dat land ingewikkelder dan die met de EU-landen. Dat vraagt kennis en ervaring, onder meer op douanegebied. Transuniverse Forwarding, dat al ruim 20 jaar actief is in de groepagetrafieken van en naar dat land, heeft die in huis.

“Zwitserland is een moeilijkere bestemming dan het lijkt. Dat komt niet alleen omdat er specifieke douaneregels gelden, maar ook omdat de trafieken niet in evenwicht zijn. De export naar dat land is aanzienlijk groter dan de import. Daarom hebben we in Wondelgem een gespecialiseerd team. Daarnaast werken we ook met een lokale agent, M+R Spedag in Muttenz (Basel), met wie we een uitstekende samenwerking hebben uitgebouwd”, legt Wim De Meuleneire uit. Hij is binnen Transuniverse verantwoordelijk voor de export naar Zwitserland.

Transuniverse organiseert 15 tot 20 vertrekken per week. Dagelijks worden dus minstens twee groepagelijnwagens met onze vaste onderaannemers ingezet. De groepagetrafieken gaan naar twee depots van M+R Spedag in Kaiseraugst (Basel) en Schaffhausen, die de einddistributie verzorgt. Volle vrachten en grote deelladingen worden rechtstreeks bij de klanten geleverd.

De wagens rijden via de grensovergangen in Saint-Louis, Thayngen of Vallorbe voor de afhandeling van de douaneformaliteiten. “Een goede voorbereiding is steeds nodig, want de controles door de douane en de politie zijn streng. Binnen Transuniverse hebben we vaste douanedeclaranten met kennis van de Zwitserse regels om de klanten te instrueren met het papierwerk”, benadrukt Wim.

“Om onze trafieken zo goed als mogelijk in evenwicht te houden, is de rol van de agent belangrijk. Wij nemen dan ook groepagezendingen voor M+R Spedag richting België mee. Daarnaast stoppen de wagens in Frankrijk of in Duitsland om bij te laden. Dirk Ghys is bij ons de verantwoordelijke voor de import”, zegt hij.

Bloeiende economie onder druk

Zwitserland heeft een bloeiende economie, al kwam ze de laatste jaren onder druk te staan. Ze is gebaseerd op hooggekwalificeerde arbeid en goed opgeleide arbeidskrachten. De zwaartepunten liggen bij de financiële dienstverlening, de verzekeringen, de hoogtechnologie, de chemische en farmaceutische industrie, de maakindustrie (machines en precisie-instrumenten), de levensmiddelen en het toerisme.

Ondanks haar ligging in het hart van Europa en de nauwe banden met de EU en haar lidstaten, is Zwitserland geen lid van de Europese Unie. Het lidmaatschap werd in 2001 in een referendum door een meerderheid van de Zwitsers afgewezen.

Toch hebben de EU en Zwitserland een hechte handelsrelatie. In de afgelopen decennia zijn via een hele reeks akkoorden veel barrières weggenomen. Het land is ook een van de vier leden van de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA of EFTA in het Engels), naast Liechtenstein, Noorwegen en IJsland.

Stimulans voor de export

Zwitserland behoort, net als België, tot de landen die erg afhankelijk zijn van de buitenlandse handel. Tot 2015 werd de export gestimuleerd door de Zwitserse Nationale Bank via een minimum wisselkoers van 1,2 frank voor 1 euro. Die maatregel was bedoeld om de Zwitserse munt te behoeden voor een te sterke stijging ten opzichte van de euro. De Nationale Bank moest er echter mee stoppen, omdat dat beleid te duur uitviel. Sindsdien stijgt de frank tegenover de euro. Men verwacht zelfs dat de frank op middellange termijn zal evolueren naar een pariteit met de euro.

Die interventie in 2015 bleef niet zonder gevolgen: de export taande en het inkomende toerisme nam af. Intussen herstelde Zwitserland zich gedeeltelijk en groeide de export van machines, elektronica chemische en farmaceutische producten weer.

Door de coronacrisis kreeg de economie echter opnieuw een knauw. Het bbp daalde vorig jaar met 5,3%. Drie hoofdfactoren waren hiervoor verantwoordelijk: het gebrek aan vertrouwen van de consument, de daling van de binnenlandse investeringen en de terugval van de export. De economie herpakte zich in 2021, met een groei die naar verwachting 3,6% zal bedragen. De vooruitzichten voor de komende jaren zijn matig positief.

 

 

Zwitserland in een notendop

Hoofdstad: Bern (143.165 inwoners)

Belangrijke steden: Zürich (434.436 inwoners), Genève (205.372), Bazel (177.860)

Oppervlakte: 41.285 km² (1,4 x België)

Aantal inwoners: 8.586.550

Staatshoofd: president Guy Parmelin

play_circle_filled

Omhoog