Zwitserland schaft meeste invoerrechten af

Op 1 januari 2024 heeft de Zwitserse overheid de heffing van invoerrechten voor praktisch alle goederen uit de hoofdstukken 25-97 afgeschaft. De meeste industriële goederen vallen hieronder. Terwijl men tot dan toe bewijzen nodig had om een preferentiële oorsprong aan te tonen, is dat nu niet meer nodig. De EUR1 en EURMED  factuurverklaring zijn nu dus niet meer noodzakelijk.

 

Met deze wijziging wil Zwitserland de kosten voor importerende bedrijven verlagen en de handel stimuleren. De afschaffing van de rechten voor industriële goederen zal naar verwachting een positief effect hebben op de invoerkosten in Zwitserland. Dat zal vooral het geval zijn voor consumptiegoederen (zoals auto’s, kleding, verzorgingsproducten, enz.) en voor grondstoffen, halffabricaten en onderdelen die door de verwerkende industrie worden ingevoerd. Dit moet het concurrentievermogen van de Zwitserse economie versterken en de uitvoer stimuleren.

 

Hoewel de bewijzen van preferentiële oorsprong niet meer nodig zijn, kan uw klant in Zwitserland deze wel nog expliciet vragen, aangezien dit in bepaalde specifieke gevallen wel nog noodzakelijk kan zijn. In dat geval moet u dit duidelijk vermelden op uw transportaanvraag/bevestiging.

Op 1 januari 2024 werden ook enkele goederencodes aangepast. Op basis hiervan kunt u zelf controleren of uw goederen effectief vrijgesteld van invoerrechten in Zwitserland werden.

 

Een overzicht van de nieuwe reglementering vindt u hier en hier (in het Duits).

Hebt u nog vragen? De Zwitserse Douane publiceerde een FAQ-pagina (in het Engels) waarop u het antwoord vindt op de meeste vragen.

 

play_circle_filled

Omhoog