Landen in de kijker: Spanje en Portugal

Spanje en Portugal zijn twee van de landen waarop Transuniverse Forwarding marktleider is met zijn groepagediensten. Dankzij deze sterke positie en onze ervaring op deze bestemmingen zijn de trafieken goed in evenwicht en is de frequentie hoog (al laat de coronacrisis haar sporen na). Daarnaast hebben we een mooie troefkaart: onze express-pendeldienst die de zendingen in 24 uur naar Barcelona brengt.

Operational Project Manager Frederik Boon legt uit hoe de dienst op het Iberisch Schiereiland in normale tijden wordt georganiseerd: “Vanuit Wondelgem vertrekken 40 vrachtwagens per week naar Spanje en zo’n 30 naar Portugal. In Spanje hebben we vaste lijnen op Barcelona (dagelijks), Madrid (dagelijks) en Irun (twee maal per week). De fijnmazige distributie doen onze agenten EKOL Logistics (Barcelona en Madrid) en Argitrans (Irun). We hebben ook ‘vrije wagens’ die grotere zendingen ofwel rechtstreeks tot bij de klant brengen ofwel in lokale depots lossen en laden”.

Daarnaast heeft Transuniverse een bijkomende troef in de groepagesector: een express pendeldienst op Barcelona. “Door een dubbele bemanning in te zetten op onze vrachtwagens, bereiken ze Barcelona binnen de 24 uur zonder de rij- en rusttijden te overschrijden. Onze propositie op Spanje is daarom vrij uniek, omdat we zowel frequentie als snelheid kunnen bieden”, zegt Frederik Boon.

Dankzij die wisselwerking heeft Transuniverse, ondanks zijn al sterke positie, nog steeds een groot groeipotentieel. “Op Spanje en Portugal nemen onze vrachtwagens naast palletten ook stukgoed mee. Sommige klanten weten nog niet dat – zeker dankzij de snelle pendeldienst – Transuniverse een economisch interessant alternatief is voor hun colli”, voegt hij toe.

“Welk type goederen vervoeren wij in normale omstandigheden het meest op Spanje? Eigenlijk alles. Voornamelijk industriële, chemische en farmaceutische producten. Maar we hebben ook materiaal beschikbaar voor (temperatuur)geconditioneerde goederen. Ook automotive is belangrijk. In de richting Spanje-België zijn het vooral tegels, vaak met schoenen daar bovenop – we combineren zware en volumineuze goederen voor een optimale benutting van de laadcapaciteit – wijn en elektrische toestellen zoals airco’s”, aldus Frederik Boon.

Ook op Portugal biedt Transuniverse een hoge frequentie aan, met vijf à zes vertrekken per dag, soms in combinatie met ladingen voor Spanje. “Onze agent, Grupolis, verzorgt de lokale distributie vanuit Lissabon en Porto. De goederen die we naar Portugal vervoeren zijn grotendeels dezelfde als die op Spanje. Wij nemen ook vaak garens en leder mee voor de textiel- en schoenenindustrie. In de andere richting bestaan de zendingen vooral uit tegels, wijn, schoenen en textiel”, zegt Frederik Boon nog.

“Spanje is een van de landen die het hardst getroffen zijn door COVID 19. Dat heeft natuurlijk zijn weerslag op de volumes en frequenties. Maar dankzij onze sterke positie zullen we snel de draad kunnen oppikken wanneer de situatie normaliseert”, zegt hij tot slot.

 

 

play_circle_filled

Omhoog