Land in de kijker: Griekenland

Al van in het begin in 1983 is Transuniverse Forwarding actief in de groepagetrafieken van en naar Griekenland. Met gemiddeld twintig vrachtwagenvertrekken per week mag ons bedrijf zich profileren als de marktleider in de groepage tussen België en dat land. Deze positie danken wij niet alleen aan de korte transittijden maar ook aan de uitstekende dienstverlening die we onder meer met twee sterke agenten konden uitbouwen.

“De groepagetrafieken op Griekenland zijn zeer sterk export-georiënteerd: maar liefst 90% van onze volumes bestaan uit uitvoer en slechts 10% uit invoer. De meeste bestemmingen bevinden zich in Athene en omstreken, waar ook de meeste industrie zich bevindt. Zij vertegenwoordigen zo’n 80% van onze trafieken. De resterende 20% vertrekken naar Thessaloniki en andere bestemmingen in het Noorden van het land”, vertelt Pascal Willaert, manager Greece & Maghreb bij Transuniverse.

“De goederen die we vervoeren zijn bijzonder divers, wat eigen is aan groepage: palletgoederen, meubels, chemicaliën, ADR-producten, textiel en noem maar op. Afhankelijk van het seizoen vertrekken tussen de 18 en de 25 vrachtwagens per week naar Griekenland. Dankzij de grote volumes en het uitgebreide cliënteel verzorgen we dus drie à zes vertrekken per dag en kunnen we een transittijd van slechts zeven dagen aanbieden, wat uitzonderlijk is op dat land”, voegt hij toe.

Hoewel de Griekse economie het voorbije decennium zwaar door de kredietcrisis getroffen werd (zie verder) hielden de trafieken van Transuniverse goed stand. Sinds het land zijn stabiliteit herwon, zitten ze weer in de lift. “Dit was onder meer te danken aan de uitstekende samenwerking met onze agenten GR Samson in Thessaloniki en Logika in Athene. Vooral die laatste geeft ons op zo’n belangrijke trafiek een concurrentieel voordeel. Dat bedrijf is – net als Transuniverse – volop aan het digitaliseren onder impuls van zijn jonge CEO. Hij heeft een zeer dynamische visie op het transport en de logistiek en ziet de groeimogelijkheden in die investeringen in IT bieden. Logika heeft ook een uitstekend distributienetwerk in een straal van 150 km rond Athene, waar de meeste economische activiteit gevestigd is”, zegt Pascal Willaert nog.

Sterker uit de kredietcrisis gekomen

Exact twaalf jaar geleden, in mei 2010, brak de Griekse staatsschuldencrisis uit. Door deze zware crisis, die overigens gevolgen had voor de rest van de eurozone, dreigde Griekenland failliet te gaan. De EU en het IMF schoten het land te hulp met leningen, maar in ruil daarvoor moest het zijn begrotingstekort drastisch terugdringen en zijn economie versneld moderniseren. Pas in 2018 was de crisis bedwongen en kon Griekenland weer op eigen benen staan. Maar de tol was groot: in die jaren kromp de economie met een kwart, terwijl de koopkracht voor de Grieken bijna halveerde onder meer door de forse stijging van de belastingen en de verlaging van de pensioenen.

Het timide herstel (met een groei van 1,9% in 2019) werd echter door de pandemie gefnuikt. Dat kwam voor een deel omdat één van de sterkhouders van de Griekse economie, het toerisme, midscheeps werd geraakt door de Covid-crisis. Resultaat: het bbp daalde in 2020 met maar liefst 9%.

Transformatieplan werkt

In 2021 keerde het tij al, met een groei van ruim 8%. Vanaf het begin van de pandemie werd Griekenland inderdaad gekenmerkt door een goed beleid, mede ondersteund door de snelle digitale transformatie van de publieke en privésector die op het einde van de crisis was ingezet. Het Griekse transformatieplan dat na de crisis werd uitgewerkt om het land een nieuw elan te geven en zijn economie weerbaarder te maken, omvat vier pijlers: naast de digitalisering zijn dat de groene transitie, de modernisering van de werkgelegenheid en het stimuleren van de particuliere investeringen via de transformatie van de economie.

Oorspronkelijk werd voor dit jaar een groei van 4,5% à 4,9 % vooropgesteld, maar door de stijging van de energieprijzen en de oorlog in Oekraïne zijn die verwachtingen naar beneden herzien. De Griekse regering gaat nu uit van een groei van de economie met 3,1% in 2022.

Toch lijkt de Griekse economie – ondanks de recente onzekerheden – goed stand te houden: de structurele hervormingen na de financiële crisis en het transformatieplan hebben het land effectief weerbaarder gemaakt. Griekenland wordt nu op de internationale markten zelfs als geloofwaardig beschouwd en is voor bepaalde sectoren ook een aantrekkelijk investeringsland geworden.

 

 

Griekenland in een notendop

 

  • Officiële naam: Helleense Republiek
  • Hoofdstad: Athene (3,1 miljoen inwoners)
  • Aantal inwoners: 10,7 miljoen inwoners
  • Oppervlakte: 131.957 km² (= 4,3 x België)
  • Staatshoofd: President Katerina Sakellaropoulou
  • Regeringsleider: Premier Kyriakos Mitsotakis
  • Taal: Grieks
  • Munt: Euro
  • Belangrijke steden: Thessaloniki (812.000 inw.), Patras (214.580 inw.)
  • Bruto Binnenlands Product (BBP): 189 miljard USD (522 miljard USD in België)
  • BBP/Capita: 17.647 USD (45.205 USD in België)

(Bron: Flanders Investment & Trade)

play_circle_filled

Omhoog