Belangrijke wijzigingen rond douaneformaliteiten op til (ook voor Italië)

De regelgeving rond douaneformaliteiten evolueert regelmatig. Transuniverse volgt deze updates nauwgezet op en licht de klanten dan ook in wanneer er belangrijke wijzigingen voorzien zijn. Bij deze willen we jullie enkele aanpassingen aan de IT-applicaties meegeven die zich opdringen om de nieuwe UCC wetgeving volledig na te leven. Zij hebben betrekking tot NCTS, IMDS en AES/EDMS. Ze zijn heel belangrijk voor de zendingen naar Italië.

 

Bij elke wijziging organiseert Transuniverse de nodige opleidingen voor het interne team specialisten zodat zij steeds up-to-date zijn. Wij willen ook jullie als klant informeren omtrent deze aanpassingen, omdat de douane ze niet alleen introduceert om de systemen gebruiksvriendelijker te maken, maar ook om gerichtere controles mogelijk te maken en risico’s te minimaliseren.

 

NCTS – Fase 5

De belangrijkste wijziging is de update van het NCTS. Dit is de applicatie die de transitaangiftes beheert op basis van elektronische berichtenuitwisseling tussen verschillende partijen. We zitten ondertussen aan fase 5 ervan. Het nieuwe aangiftesysteem wordt  verplicht vanaf 31 december 2023.

Dit zal zorgen voor een betere integratie met het import- en exportsysteem, alsook een einde maken aan de verplichting om een afdruk van de transitaangifte met de chauffeur mee te geven. Een vermelding op de CMR is vanaf dan voldoende.

Een andere verandering is de verplichting om de goederencode en de waarde in te sturen, wat al langer een goed gebruik is voor onze transporten van en naar gebieden buiten de EU. Dit zullen wij binnenkort moeten uitbreiden naar de zendingen die via Zwitserland naar Italië reizen. In veel gevallen is dat de kortste route. Vandaar dat het vanaf 31 december 2023 noodzakelijk wordt om voor al uw zendingen naar Italië de goederencode en waarde mee te geven.

 

IDMS

Tegen 31/03/2024 zal het IMDS (Import Declaration Management System) het bestaande import-segment van de PLDA-applicatie volledig vervangen. Dit zal vooral een verandering achter de schermen inhouden, met name een nieuwe opbouw van de berichten en extra beveiligingen. Voor deze importaangiftes worden ook enkele nieuwe codes ingevoerd.

 

AES / EDMS

Het Automated Export System (AES) komt er in de loop van 2024 aan. Ook hier zijn de aanpassingen vooral achter de schermen (in de opbouw van de berichten). En ook hier veranderen enkele codes.

 

Hebt u vragen rond deze wijzigingen? Neem dan contact op met onze douanedienst: customs@transuniverse.be

 

 

play_circle_filled

Omhoog