Transuniverse draagt steentje bij aan professionalisering via stageplaatsen voor VIVES studenten

Hogeschool VIVES pakte in september vorig jaar als eerste uit met duaal leren op bachelorniveau. Ze koos voor die primeur de richting Logistiek Management. Transuniverse Forwarding sprong meteen op de kar: vijf studenten volgden het afgelopen academiejaar stage bij ons.

“De nood aan goed geschoolde managers is groot. Door de studenten via duaal leren al tijdens hun opleiding in te schakelen in de bedrijven, hopen we tegemoet te komen aan de noden van de sector”, zegt VIVES-opleidingshoofd Veerle Lahousse.

VIVES is een van de grootste hogescholen van Vlaanderen. Op de campus Kortrijk krijgen de studenten Logistiek Management les van docenten uit de praktijk. Naast een grondige economische basisvorming leren ze ook de nieuwste digitale logistieke tools kennen. Maar via duaal leren staan ze bovendien vanaf het eerste jaar met beide voeten in de praktijk.

De opleiding Logistiek Management duurt drie jaar. “Vanaf het tweede semester van het eerste jaar gaan ze een dag per week in een logistiek bedrijf aan de slag. Het tweede jaar volgen ze het hele jaar door elke week een dag stage. En het derde jaar werken ze 13 weken lang elke dag in het bedrijf, waarna zij hun bachelorproef schrijven”, vertelt Veerle Lahousse.

“Duaal leren heeft zowel voor de student als voor het bedrijf een duidelijke meerwaarde. De student heeft de mogelijkheid om de verschillende functies binnen de organisatie te ontdekken en de cultuur van het bedrijf te leren kennen. En het bedrijf kan de kwaliteiten van de studenten gemakkelijker waarnemen, wat de kans tot aanwerving verhoogt. Ook kan het hen beter op de juiste plek inschakelen wanneer ze aangeworven worden”, voegt Veerle toe.

“Transuniverse Forwarding is steeds op zoek naar jong talent. Vorig academiejaar hebben we vijf VIVES-stagiairs bij ons gehad: Timothy, Tuur, Abdellah, Deborah en Maxime. Wij waren onder de indruk van hun niveau”, zegt HR-manager Sofia Ditoras. Zij is ook zeer positief over de goede contacten met de hogeschool. “Bij VIVES weten ze waarmee ze bezig zijn. Ze zijn ook zeer goed geïnformeerd”. Als het coronavirus geen roet in het eten gooit, zal Transuniverse ook dit academiejaar stageplaatsen aanbieden.

Een mooi voorbeeld van de kruisbestuiving tussen VIVES en Transuniverse is dat van tweedejaarsstudent Abdellah Khitent (op de foto met mentor Theo Timmerman). Hij werkte een dag per week op de dienst Marokko. De samenwerking viel zo goed mee, dat hij zijn stage van 13 weken bij Transuniverse Maroc in Casablanca zal voltrekken. “Nadien zal hij als eindwerk een handleiding “How to do business in Morocco” schrijven, met daarin tips en tricks over de best gebruikte Incoterms, de douaneformaliteiten enzovoort. Hiermee zal Transuniverse klanten met lading van en naar Marokko beter van dienst kunnen zijn”, voegt Sofia toe.

play_circle_filled

Omhoog