Verenigd Koninkrijk: verplichting UKCA-markering twee jaar uitgesteld

De Britse overheid heeft op 14 november aangekondigd dat zij de CE-markering van producten tot en met 31 december 2024 zal erkennen. Bedrijven krijgen dus twee jaar extra de tijd om de nieuwe veiligheidsmarkering UKCA aan te brengen. Uitstel is geen afstel: wie naar het VK uitvoert houdt daar toch best rekening mee.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de CE-markering vanaf 1 januari 2023 niet langer in Groot-Brittannië (exclusief Noord-Ierland) aanvaard zou worden voor producten die er op de markt gebracht worden. Die termijn verschuift dus naar 1 januari 2025.

Volgens de minister van Handel Grant Shapps is dit uitstel bedoeld om bedrijven de kans te geven om te focussen op groei en niet op regels. Gezien de moeilijke economische omstandigheden wil de Britse overheid het bedrijfsleven niet belasten met de eis om de oorspronkelijke termijn te halen.

Wat is de UKCA-Markering?

De UK Conformity Assessed (UKCA)-markering is in januari 2021 ingevoerd als onderdeel van het eigen regelgevingskader van het VK. Dit certificaat toont aan dat producten voldoen aan de eigen regelgeving over productveiligheid en is bedoeld om de consument te beschermen. Het Britse keurmerk is van toepassing voor een hele reeks producten die in Groot-Brittannië (Engeland, Wales en Schotland maar niet in Noord-Ierland) op de markt worden gebracht.

Tot 31 december 2024 kan de CE-markering dus nog steeds gebruikt worden (eventueel naast een UKCA-markering) voor de producten die naar het VK worden geëxporteerd. Na deze datum geldt alleen nog de UKCA-markering en mogen enkel producten met de Britse markering in het VK verkocht worden.

Is de UKCA-markering in Noord-Ierland nodig?

Neen. In Noord-Ierland gelden speciale regels: daar worden nog steeds de EU-conformiteitsmarkeringen gebruikt. Voor de meeste goederen is dit de CE-markering. Producten die vanuit Noord-Ierland op de Britse markt worden gebracht, dienen wel ook voorzien te zijn van een UKNI-markering.

Voor welke producten geldt de UKCA-markering?

De meeste producten die onder de regels voor CE-markering vallen, moeten voldoen aan de UKCA-regels. Een volledige lijst van deze producten vindt u hier.

Sommige producten die onder de UKCA-markering vallen, zijn aan extra speciale regels onderhevig. Deze zijn onder meer medische hulpmiddelen, bouwproducten en gevaarlijke stoffen.

Meer informatie over de UKCA-markering, de regels voor Noord-Ierland en de betrokken producten vindt u op de website van de Britse overheid.

play_circle_filled

Omhoog