Transuniverse Forwarding en Salvat Logistica samen sterker in transport tussen België en Spanje

Transuniverse Forwarding heeft in Spanje een partnerwissel doorgevoerd. Wij werken er sinds begin mei samen met Salvat Logistica, dat zijn hoofdkwartier nabij Barcelona heeft. Dit bedrijf beheert aanzienlijke exportstromen op België en beschikt over een fijnmazig landelijk netwerk. Hiermee kunnen we de vertrekfrequentie fors opvoeren en de ‘lead times’ verminderen. Spanje is een van de belangrijkste bestemmingen voor Transuniverse. Met die wissel kunnen we onze sterke marktpositie verder uitbouwen.

 

De partnerwissel in Spanje is ingegeven door verschillende factoren, waarvan de belangrijkste de wens was om de vertrekfrequentie op dat land te verhogen. “We werkten al jaren met een sterke partner in Barcelona die de grotere economische centra in Spanje bediende en met drie andere kleinere partners voor de meer afgelegen regio’s. Terwijl de afgelopen jaren onze export naar dat land gestaag groeide, steeg de export naar België die deze partners genereerden niet mee. Dat toenemend onevenwicht zorgde ervoor dat het steeds moeilijker werd om voldoende ‘round trips’ te organiseren om zo de vertrekfrequentie vanuit België aan te houden”, zegt Jo Vormezeele, Operations Director bij Transuniverse.


“Dat we heel Spanje met vier verschillende partners bedienden had ook een impact op de ‘lead times’. In groepage spelen kortere leveringstermijnen een steeds grotere rol”, zegt Alexander Bekaert, Traffic Operations Manager. “Zo zijn we tot het besef gekomen dat we Spanje efficiënter zouden kunnen bedienen met één partner die het hele territorium afdekt en die voldoende exportvolumes naar België genereert”.

 

Salvat Logistica

Salvat Logistica is een belangrijke speler op de Spaanse markt, met eigen nationale en internationale transportdiensten (groepage en volle vrachten), logistieke oplossingen en – via het dochterbedrijf CBL Logistica – een distributienetwerk dat Spanje fijnmazig afdekt. Het vooraanstaande bedrijf dat ruim 50 jaar geleden werd opgericht door José Salvat Soler, is nog steeds in familiale handen.


“In de landen waarop we grote volumes hebben en pendeldiensten inzetten, steunt Salvat op lokale agenten. Na een koerswijziging bij onze voormalige partner in België wilden we een nieuwe samenwerking opzetten. Transuniverse en Salvat Logistica vonden elkaar en snel werd duidelijk dat een partnership beide bedrijven zou versterken in de groepagetrafieken tussen Spanje en België en vice versa. Wat zeker ook meespeelde is dat we allebei familiale bedrijven zijn. Wij wensten niet in zee gaan met een multinationale groep”, zegt Miguel Monterde, Traffic Manager bij Salvat Logistica.

 

Dagelijkse frequentie

“Salvat Logistica en Transuniverse vullen elkaar goed aan omdat beide aanzienlijke exportvolumes naar respectievelijk België en Spanje beheren. Dit evenwicht maakt een dagelijkse pendeldienst mogelijk, terwijl wij voordien nog maar twee vertrekken per week konden aanbieden. Voor zijn shuttles tussen Barcelona en Wondelgem werkt Salvat overigens met drie chauffeurs die elkaar aflossen, zodat de trucks na amper 20 uur rijden al ter bestemming zijn. Hierdoor kunnen we – ook dankzij het fijnmazige nationale distributienetwerk in Spanje – de lead times flink verbeteren”, zegt Jo Vormezeele.


“Daarnaast maakt het grotere evenwicht in exportvolumes het mogelijk om ook bijna dagelijkse pendels tussen Valencia en Madrid enerzijds en Wondelgem anderzijds te organiseren. Deze samenwerking is dus voor beide bedrijven een instrument om de trafieken verder te laten groeien”, voegt Miguel Monterde toe.

 

Verbeterde Track & Trace

“Een extra voordeel is dat Salvat over state-of-the-art IT-systemen beschikt en dat we kunnen steunen op één partner voor zowel de internationale transporten als de nationale distributie. Wij verwachten dan ook dat onze dienstverlening op gebied van track & trace sterk zal verbeteren”, zegt Jo Vormezeele tot slot.

 

play_circle_filled

Omhoog