Abdellah op stage bij Transuniverse Maroc: een leerrijke ervaring

Sinds 2019 is duaal leren in de logistiek op bachelorniveau mogelijk. Transuniverse Forwarding vindt dit een uitstekend middel om jong talent te ontdekken en aan te trekken. Al vijf studenten Logistiek Management van Hogeschool VIVES in Kortrijk deden stage bij ons. Voor Abdellah Khltent viel die eerste kennismaking met het ‘echte’ werk reuze mee. Hij kreeg dan ook de mogelijkheid om dit jaar zijn stage van een volle drie maand te volgen bij Transuniverse in Marokko. Een unieke ervaring waaruit hij veel leerde.

 

“Van kleins af aan had ik interesse voor transport en logistiek. Als ik in een winkel was, keek ik altijd naar de herkomst van de producten en vroeg me af hoe ze tot bij ons geraakten. Daarom heb ik me ingeschreven voor een bachelor Logistiek Management aan Hogeschool VIVES. Toevallig was dat het eerste jaar dat duaal leren mogelijk was. Na een sessie ‘speeddating’ koos ik voor Transuniverse”, legt Abdellah uit.

 

“Tijdens het tweede studiejaar ging ik een dag per week aan de slag in Wondelgem. Ik mocht onder de begeleiding van Theo in de dienst ‘export Maghreb’ meedraaien. Eerst was het observeren, maar vrij snel kreeg ik echte taken en zelfs meer verantwoordelijkheden dan ik ooit had verwacht”, zegt hij. Tijdens het derde studiejaar volgen de studenten een stage van drie maanden. Daarna schrijven ze een bachelorproef die onder meer gebaseerd is op deze ervaring. Abdellah kreeg de mogelijkheid om zijn stage bij Transuniverse Maroc in Casablanca te doen. Die ervaring zou hij benutten om zijn proefwerk te schrijven: ‘Hoe exporteert men goederen naar Marokko’.

 

Cultuurschok

“In het begin was het eigenlijk een cultuurschok. In België wordt een stagiair beschouwd als een toekomstige werknemer. In Marokko wordt hij gezien als iemand die nog alles moet leren. Terwijl ik in België al wat in het bedrijf meedraaide, kreeg ik in Marokko in het begin maar weinig om handen. Maar ik ben blij dat de directie positief inging op mijn vraag om meer bij te leren. Ik kreeg een eigen e-mailadres en met de tijd gaven ze me meer inhoudelijke opdrachten” legt Abdellah uit. “Ik kreeg ook de mogelijkheid om met de douane te praten – wat nuttig was voor mijn bachelorproef – en te vragen hoe ze bijvoorbeeld omgaan met slecht ingeklaarde goederen”.

 

Taal

Ook op taalgebied was het een hele ervaring. “De omgangstaal is het Marokkaans, een mengeling van Arabisch en Frans. Hoewel ik die taal van mijn moeder geleerd heb, vond ik het soms moeilijk om met de andere medewerkers te praten. De voertaal in het bedrijfsleven is het Frans. Met de klanten communiceer je telefonisch of per mail in die taal. In het begin was het wat behelpen met mijn schools Frans, maar na een tijdje ging het vlotter”.

 

Leerrijke ervaring

Abdellah kijkt terug op zijn stage en zijn verblijf in Marokko als een heel leerrijke ervaring. Hij studeerde in juni af en ging bij Transuniverse in Wondelgem opnieuw aan de slag. Eerst  voor een vakantiejob maar vanaf oktober als nieuwe medewerker bij de dienst ‘Export Maghreb/Midden-Oosten’.

 

play_circle_filled

Omhoog