Voor Transuniverse Forwarding is Polen al vele jaren een van de kernmarkten. “Nadat wij zo’n drie jaar geleden van partner veranderden, kenden onze groepagetrafieken naar en van dat land een forse groei en verbeterde de dienstverlening aanzienlijk”, zegt Tim Van Oyen, traffic operator Oost-Europese landen.
In Polen werkt Transuniverse samen met Erontrans. Dit transport- en logistiek bedrijf uit Gdansk is een van de markleiders in dat land, met een heel divers productenpallet. Het beschikt over een grote crossdockinstallatie in Piotrków Trybunalski, een zeer centraal en strategisch uitstekend gelegen locatie. “Van hieruit kunnen alle bestemmingen in Polen vlot bereikt worden, zodat we zeer strakke transittijden kunnen waarborgen”, voegt Tim toe.
“Vandaag bieden we een tiental vertrekken per week aan. Dat is aanzienlijk meer dan met onze vorige partner. Een andere troef van Erontrans is dat het beschikt over een eigen truckvloot. Hierdoor kunnen we niet alleen veel flexibiliteit inbouwen, maar ook de trafieken verder opschalen wanneer de vraag opnieuw stijgt”, klinkt het. In het begin van de pandemie vielen de trafieken wat terug, maar ze zitten vandaag weer op pre-coronaniveau.
De goederen die Transuniverse van en naar Polen vervoert zijn zeer divers. “Dat gaat van textiel tot planten over schuim voor hoofdkussens, enzovoort. Wij kunnen ook ADR-goederen in thermovoertuigen vervoeren, wat eerder uitzonderlijk is”, zegt Tim nog. Een andere troef van de samenwerking met Erontrans is de uitstekende kennis van de zogenaamde SENT-procedures. Deze voorzien een registratie van bepaalde geïmporteerde accijnsgoederen, oliën en ADR-producten – en extra controles – om de zwarte markt te bestrijden.
Sterk groeiende economie
Dat de trafieken op Polen fors stijgen is te danken aan de snelle groei van de economie. Het land maakte sinds de val van het IJzeren Gordijn een gigantische ontwikkeling door. In 1990 stond het op economisch vlak ongeveer op hetzelfde niveau als Bulgarije, Roemenië en Oekraïne. Inmiddels heeft het die landen ver achter zich gelaten en de destijds economisch sterkere landen Hongarije, Tsjechië en Slovakije duidelijk ingehaald.
Het bbp groeide vóór 2020 jaarlijks met 4 tot 5%, waarmee Polen aanzienlijk beter presteerde dan de meeste West-Europese landen. Deze groei was te danken aan investeringen van Poolse bedrijven; aan de groei van de binnenlandse consumptie; aan de stijging van de export; en aan infrastructuurprojecten medegefinancierd door de EU.
De coronacrisis fnuikte de groei maar de economische krimp was in 2020 met -3,6% minder ingrijpend dan in vele andere landen. Experten voorspellen dat de economische groei dit jaar opnieuw zal aantrekken met 4,6% en in 2022 met 4,5%. Mogelijk zal de groei zelfs richting 6% gaan.
Facts & Figures
- Oppervlakte 312.689 km² (10 x België)
- Aantal inwoners: 38,53 miljoen
- Staatshoofd: President Andrzej Duda
- Regeringsleider: Premier Mateusz Morawiecki
- Munt: Zloty (PLN); 1.000 zloty = 220 euro
- Hoofdstad: Warschau (1,7 miljoen inwoners)
- Belangrijke steden: Kraków (759.800 inwoners), Lódz (708.554), Wroclaw (633.105), Poznan (546.829), Gdansk (461.935), Szczecin (408.105), Bydgoszcz (358.614), Lublin (343.144), Katowice (303.314)