Transuniverse wapent zich intensief tegen cyberaanvallen

Transuniverse wapent zich intensief tegen cyberaanvallen


Cybercriminaliteit heeft grote gevolgen voor de supply chains. Wanneer hackers de IT-systemen van een transportbedrijf platleggen, verstoren ze niet alleen zijn operaties maar ook die van hun klanten, met vertragingen en omzetverlies tot gevolg. Daarom investeert Transuniverse Forwarding al jaren intensief in cybersecurity om zich maximaal te beschermen tegen cyberaanvallen.


De afgelopen jaren zijn verschillende transportbedrijven slachtoffer geweest van cyberaanvallen. Bekende gevallen zijn Maersk, Expeditors, Swissport en Port of Antwerp-Bruges. Volgens experten zijn veel van die aanvallen onder de radar gebleven om reputatieschade te vermijden. Daarom neemt Europa steeds meer wetgevende maatregelen om de supply chains beter te beschermen en digitaal weerbaarder te maken.

“De belangrijkste inspanningen om de cyberveiligheid van bedrijven te garanderen liggen echter bij de bedrijven zelf. De bewustwording is nog onvoldoende: naar schatting is zo’n 40% van de Belgische bedrijven (in alle sectoren) al slachtoffer geweest van een cyberaanval. Maar de bewustwording groeit”, zegt Gunther Storme, digitaal expert bij VIL, het Vlaams Innovatieplatform voor de logistiek.

“Bij Transuniverse zijn wij al lang bewust van de risico’s. Al ruim 10 jaar nemen we maatregelen om gewapend te zijn tegen cyberaanvallen. Vandaag kunnen we zeggen dat het beschermingsniveau zeer degelijk is. Dankzij verschillende ‘Detect and Response’- technologieën kunnen we verdachte activiteiten snel opsporen en kunnen we aanvallen stoppen voordat ze schade aanrichten. Door de beveiligingstools permanent up-to-date te houden, beperken we de kwetsbaarheden drastisch”, zegt Sven De Moor, bij Transuniverse verantwoordelijk voor de IT-infrastructuur en de netwerken.


Goed op weg naar NIS2-certificering
“Ook de ‘compliancy’ met de nieuwe Europese NIS2-richtlijn (Network and Information Security 2-richtlijn) is een cruciale stap in het versterken van onze cyberveiligheid. Door een gestructureerde aanpak en de implementatie van robuuste beveiligingsmaatregelen zijn wij goed op weg om de NIS2-certificering te behalen. Dit zal niet alleen onze verdediging tegen cyberdreigingen en onze operationele veerkracht versterken, maar ook het vertrouwen van onze klanten en partners vergroten,” stelt hij.

Trainingen om ‘user awareness’ te vergroten
“Voorkomen is beter dan te genezen. Al hebben we de systemen in plaats om ons zoveel als mogelijk te beschermen – niemand kan beweren dat zijn bedrijf 100% veilig is voor cyberaanvallen, investeren wij ook fors in ‘user awareness’. We trainen onze mensen om phishing-mails en malafide links te herkennen. Zo versturen we geregeld zelf phishing-mails naar medewerkers om hen de juiste reactie bij te brengen. Bijkomend laten we elke binnenkomende mail met een link erin automatisch screenen”, voegt Sven toe.


‘Business continuity’ verzekerd
“Stel dat ondanks alle maatregelen een cyberaanval niet tijdig is afgeweerd – zoals ik zei kan niemand een 100% waterdichte beveiliging garanderen – dan hebben we de procedures en systemen in plaats om het bedrijf alsnog ‘up and running’ te houden. Daarnaast vermijden deze tools dat onze klanten en leveranciers zelf besmet worden of dat hun data gestolen worden”, voegt hij toe.

“Transuniverse hecht dus heel veel belang aan cybersecurity. We investeren voortdurend in geavanceerde systemen en strikte procedures om cyberaanvallen af te weren, de operationele continuïteit te garanderen en de data van onze partners optimaal te beschermen,” besluit Sven.

 

play_circle_filled

Omhoog