Opgelet: Belgische pakjeswet ook van toepassing voor (buitenlandse) transporteurs
Vorig jaar trad in België een nieuwe wet in voege met betrekking tot het vervoer van pakjes en colli. Aangezien dergelijke zendingen regelmatig voorkomen in groepage en distributie, is deze wet van toepassing op de meeste transportbedrijven. Wij adviseren onze Belgische en buitenlandse transportpartners dan ook met aandrang om ervoor te zorgen dat zij voldoen aan de bepalingen van deze wet.
De Belgische ‘Pakjeswet’, officieel bekend als de wet van 17 december 2023, is bedoeld om de werkomstandigheden van postpakketbezorgers te verbeteren. Ze is van toepassing op de “last-mile”-distributie van postpakketten en gelijkaardige colli tot maximaal 31,5 kg. Niet alleen pakketbezorgers vallen onder de wet, maar ook wegvervoerders en hun chauffeurs.
Wat betekent deze wet voor u als transportpartner?
Elk bedrijf dat in België dergelijke pakketten aflevert of ophaalt is verplicht om aan deze wet te voldoen. Dit geldt niet alleen voor Belgische vervoerders, maar ook voor buitenlandse. Een onderneming valt inderdaad onder de wetgeving als ze pakketten tot 31,5 kg levert
– vanuit België naar een Belgisch adres;
– vanuit België naar een buitenlands adres;
– vanuit het buitenland naar een Belgisch adres.
Opgepast: ook als een groepagezending in uw vrachtwagen maar een paar dergelijke colli bevat, is de wet van toepassing voor u!
Daarom raden wij u aan om zich in regel te stellen, zeker omdat sinds 7 januari 2024 er een ‘vermoeden van aansprakelijkheid voor de werkgever’ geldt.
Wat moet u doen?
U moet de Belgische overheid informeren over uw activiteiten, via de onlinedienst BELparcel. Deze website – belparcel.be – is beschikbaar in het Nederlands, het Frans, het Duits en het Engels.
Hier moet u het volgende doen:
– Zich aanmelden (en een eenmalige retributie betalen)
– Periodiek (om de zes maanden) rapporteren over uw activiteiten
– De tijdsregistratie voor uw pakketbezorgers en chauffeurs bijhouden
Op de site van BELparcel vindt u ook informatie over de verschillende verplichtingen waaraan u nu al moet voldoen en welke extra verplichtingen in 2025 en 2026 van kracht zullen zijn.
Let wel: sommige aspecten van de wet en haar toepassing zijn nog onduidelijk. Deze kunnen een impact hebben op de kosten en de levertermijnen.
Hoe kunt u die administratieve rompslomp vermijden?
Om te vermijden dat u onder de toepassing valt van deze ingewikkelde wet, raden wij u aan om uw klanten te vragen om zendingen van minder dan 31,5 kg (in aantal of in de tijd) te bundelen in bestellingen met een hoger gewicht dan deze limiet.
Hoop op vernietigend arrest door het Grondwettelijk Hof
Dat deze wet zo ingewikkeld en de administratieve last zo groot is, is voor de transporteurs een doorn in het hoog. Daarom zijn de Belgische transportfederaties vorig jaar naar het Grondwettelijk Hof getrokken om de vernietiging te eisen van de Pakjeswet.
Volgens de federaties moet zo’n 85 % van hun leden – de transporteurs dus – voldoen aan de verplichtingen van de Pakjeswet, terwijl de oorspronkelijke bedoeling was om het werk van de pakjesbedrijven te reguleren. “De administratieve overlast is gigantisch, wat de wet onwerkbaar maakt in de praktijk”, stellen ze. Het Grondwettelijk Hof moet zich nog uitspreken. Wij zullen u na de uitspraak op de hoogte brengen.
Heet van de naald!
BEparcel heeft zopas aangekondigd dat de verplichting voor postpakketbedrijven en transporteurs om de distributietijden van hun bezorgers te registreren tijdelijk – van 1 april tot en met 31 oktober 2025 – wordt opgeschort. Deze registratieplicht blijft nog van kracht tot 31 maart 2025 via het BELparcel-platform, maar overtredingen worden niet bestraft. Oorspronkelijk was gepland om per 1 april een definitief registratiesysteem in te voeren, maar dit wordt dus uitgesteld tot minstens november 2025. Let wel: de andere verplichtingen blijven van kracht.
