Meet the team

UK-Ierland: passie en expertise als rode draad 

 

Een van de specialiteiten van Transuniverse is groepagetransport op het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Door de Brexit veranderden de operaties ingrijpend, onder meer met de invoering van douaneformaliteiten door het VK. Heidi Claeys stelt ons het UK/Ierland-team voor, dat alles in goed banen leidt.

 

Wie zijn de leden van dit team?

Het team bestaat uit Thibeau De Vlieghe, Mireille Heye en ikzelf.

Thibeau – 23 jaar – begon bij Transuniverse als stagiair op onze dienst toen hij nog Supply Chain Management studeerde aan de HO Gent. Ik zag heel snel in dat hij zeer gedreven is en pleitte bij de directie ervoor dat wij hem een contract zouden aanbieden. Inmiddels is hij al twee jaar binnen ons team actief.

Mireille – begin de 50 – is een rasechte transportspecialiste. Ze had een transportbedrijf gespecialiseerd in containervervoer dat ze zo’n twee jaar geleden overliet om haar eigen weg te gaan. Ze werkte eerst op de dienst Italië maar sinds een goede twee maanden vervoegde ze ons team. Haar kennis van containertransport komt ons goed van pas, want op Ierland zetten we hoofdzakelijk containers in. Zij behartigt de dagdagelijkse ‘operations’.

Ikzelf ben 42 en werk al 15 jaar met passie in de freight forwarding. Ook mijn vader en mijn man werken trouwens in het transport. Als ‘team coach’ ben ik verantwoordelijke voor de dienst ‘UK/IE’ en ben ik het eerste aanspreekpunt voor de klanten.

 

Worstelen nog veel klanten met de gevolgen van de Brexit?

Oh ja! Vier jaar nadien hebben ze nog veel vragen rond de documentatie en dat is begrijpelijk. De Britten zijn er eigenlijk wat onbezonnen aan begonnen. Zij veranderen de protocollen regelmatig en er zit geen vaste lijn in hun beslissingen. Dat zorgt dus nog steeds voor problemen, zowel aan de Britse als aan de Belgische kant. Om een voorbeeld te geven: bij export naar Zwitserland is er één manier om goederen in te klaren en bij export naar het VK zijn er verschillende.

Mijn taak bestaat er dus onder meer in om de klanten te adviseren en te begeleiden. Gelukkig kan ik een beroep doen op mijn collega’s van het Transuniverse douaneteam. De kennis en expertise dat het in huis heeft is een zeer belangrijke troef voor ons bedrijf.

 

Had de Brexit ook een invloed op jullie trafiek op Ierland?

Voordien reden er veel vrachtwagens via het VK naar de haven van Holyhead, waar ze de ferry naar Ierland namen.

Door de douaneformaliteiten is dat veel te omslachtig – en dus te duur – geworden. Daarom gaan de vrachtwagens en – vooral – containers rechtstreeks per schip naar de havens van Cork en Dublin in Ierland. In Noord-Ierland gelden de Britse douaneregels niet, zodat veel lading met bestemming Belfast en omstreken eveneens via Ierland passeert. Over het algemeen kunnen we zeggen dat de trafieken op Ierland en Noord-Ierland de laatste jaren aanzienlijk zijn gestegen.

 

Hoe worden de trafieken operationeel georganiseerd?

Naar het VK heeft Transuniverse dagelijkse vertrekken. Dankzij onze agent NTG Ebrex, die in Birmingham zijn centrale hub heeft, kunnen we het volledige VK met korte transittijden bedienen. Wij gebruiken vooral de Eurotunnel, maar ook het schip (onbegeleid, via Zeebrugge), meestal wanneer er ook ADR-goederen aan boord van de oplegger zijn.

Naar Ierland hebben we geen dagelijkse vertrekken omdat wij afhankelijk zijn van de afvaarten van de rederijen. Doorgaans hebben we twee vertrekken per week. Wij verschepen via Zeebrugge, Antwerpen en Rotterdam. Voor de distributie in Ierland werken we samen met Lombard Shipping in Dublin.

 

Wat is, naast expertise, de rode draad binnen jullie team?

Passie. Ongetwijfeld passie. Met een flinke brok boerenverstand en een vleugje gekheid.

 

play_circle_filled

Omhoog