Zwitserland: een paar donkere wolken ondanks weerbare economie
Zwitserland is voor Transuniverse een belangrijke bestemming met maar liefst 15 tot 20 vertrekken per week. Deze sterke positie danken wij onder meer aan die hoge frequentie alsook aan onze kennis en ervaring op douanegebied. Het land heeft een sterke en stabiele economie met een hoog bbp per capita, een geavanceerde en innovatieve industrie en een bloeiende handel. Toch hangen momenteel een paar donkere wolken boven Zwitserland: zijn export heeft het moeilijk en het consumentenvertrouwen is er (te) zwak.
“De export vanuit België naar Zwitserland is traditioneel aanzienlijk groter dan de import. Dit onevenwicht in de trafieken is echter gegroeid, onder meer door de koersevolutie van de Zwitserse frank. Dankzij een aantal maatregelen van de Zwitserse regering (zie verder) merken we de jongste maanden een kentering, met iets meer export vanuit dat land. Het blijft echter moeilijk om de trafieken in evenwicht te brengen”, zegt Dirk Ghys, binnen Transuniverse verantwoordelijk voor de import vanuit Zwitserland.
“In de andere richting blijven de trafieken op een hoog niveau, al merken we dat er iets minder vraag is naar groepage door het zwakke consumentenvertrouwen in Zwitserland. Dat wordt wel gecompenseerd door een groeiende vraag naar grote deelpartijen en volle vrachten. Zo organiseren we drie tot vijf keer per week – onder meer voor de grootste Zwitserse supermarktketen – het vervoer van volle ladingen Tex-Mex-voedingsmiddelen, Belgische koekjes en dergelijke”, voegt Wim De Meuleneire toe. Hij is binnen Transuniverse verantwoordelijk voor de export naar Zwitserland.
Douaneformaliteiten niet te onderschatten
De volle vrachten en grote deelpartijen gaan rechtstreeks naar de Zwitserse klanten of hun distributiecentra. De groepagezendingen worden bij onze agent, M+R Spedag, in Bazel en Schaffhausen afgeleverd voor verdere distributie binnen Zwitserland.
M+R Spedag Group heeft overigens vorig jaar Wedeclare AG geïntegreerd, een neutraal inklaringsbedrijf dat gespecialiseerd is in het aanbieden van gedigitaliseerde douanediensten. “Dat is voor Transuniverse een belangrijke troef, omdat men de complexiteit van de Zwitserse douaneformaliteiten niet mag onderschatten. Of het nu om een doos of om een volle lading gaat, alles moet aan de grens worden ingeklaard. Wij zorgen zelf voor de douanedocumentatie in België maar kunnen indien nodig ondersteuning krijgen van onze Zwitserse agent”, zegt Wim De Meuleneire nog.
Een weerbare economie
De Zwitserse economie is een van de sterkste en meest weerbare van Europa. Dat blijkt onder meer uit de evolutie van het bbp en van de inflatie de afgelopen jaren.
In het covid-jaar 2020 kromp het bbp met 2,5% maar het had zich medio 2021 al hersteld tot boven het precorona-niveau. Over het hele jaar groeide het zelfs met 5,4%. In 2022 toonde de Zwitserse economie haar veerkracht, met een groei van het bbp met 2,6% ondanks de uitdagingen zoals de oorlog in Oekraïne en de verstoringen van de wereldwijde supply chains. In 2023 kreeg Zwitserland wel te maken met tegenwind, met een groei van slechts 0,8%, als (onrechtstreeks) gevolg van de energiecrisis. Die leidde tot minder vertrouwen bij bedrijven en consumenten, wat resulteerde in lagere investeringen en een afname van de private consumptie.
Nochtans heeft Zwitserland een unieke energiemix die het land minder kwetsbaar maakt: waterkrachtcentrales leveren maar liefst 57% van de elektriciteit en vijf kerncentrales ongeveer 30%. Ondanks de forse stijging van de energieprijzen wereldwijd bleef de Zwitserse inflatie vorig jaar daarom relatief beperkt, vooral in vergelijking met de Europese Unie. De inflatie daalde in 2023 zelfs naar 2,5% (tegenover 2,9% in 2022). Naar verwachting zal ze dit jaar verder zakken naar 1,5%.
De export lijdt
Dat de Zwitserse economie momenteel maar matig groeit heeft dus vooral te maken met de zwakke consumptie (ondanks de zeer hoge levensstandaard), het strakke monetair beleid van de Zwitserse Nationale Bank en een vermindering van de industriële productie die lijdt onder een zwakkere vraag van buitenlandse handelspartners. De moeilijke situatie in de belangrijkste exportmarkten is onder meer te wijten aan de sterke Zwitserse frank.
Daarom schafte Zwitserland op 1 januari 2024 de invoerrechten af op een groot aantal industriële producten die het land binnenkomen. Dit moet de industriële bedrijven met buitenlandse leveranciers (van componenten en grondstoffen) ondersteunen, zodat ze goedkoper kunnen produceren en weer meer kunnen exporteren. Dat moet ook de handel stimuleren en de prijzen voor de consumenten verlagen.
Zwitserland in het kort
• Officiële naam: Zwitserse Bondsstaat
• Hoofdstad: Bern (143.165 inwoners)
• Oppervlakte: 41.285 km² (= 1,4 x België)
• Bevolking: 8.586.550 inwoners
• Staatshoofd: President Viola Amherd
• Regeringsleider: Premier Viktor Rossi
• Talen : Duits, Frans, Italiaans en Reto-Romaans
• Munt : Zwitserse Frank (1 CHF = 1,02 EUR)
• Belangrijke steden: Zürich (434.436 inw.), Genève (205.372), Basel (177.860)
• BBP: 818 miljard USD (583 miljard USD in België)
• BBP/Capita: 93.260 USD (49.927 USD in België)
Bron: FIT