Extra controles op dierlijke en plantaardige producten in het VK

Opgelet: extra controles in het VK op producten van dierlijke en plantaardige oorsprong

 

Op 30 april 2024 startte in het Verenigd Koninkrijk een nieuwe fase van de stapsgewijze invoering van extra douanecontroles. De nieuwe sanitaire en fytosanitaire controles – de zogenaamde SPS-controles – hebben betrekking tot de dierlijke en plantaardige producten. Vooral producten met een middelhoog en hoog risico worden geviseerd.

 

Het is verplicht om de Britse autoriteiten vooraf in te lichten over de komst van producten van dierlijke of plantaardige oorsprong, ongeacht de risicoklasse. Producten met een laag risico worden niet aan systematische grenscontroles onderworpen, maar producten met een middelhoog of hoog risico worden wél door de Britse douane gecheckt.

 

De checks gebeuren in de grenscontroleposten (BCP’s) in verschillende Britse havens (en luchthavens). Naast een fysieke controle gaat de Britse douane na of de juiste documentatie aanwezig is en of de prenotificatie in orde is.

 

De SPS-controles kunnen dus voor langere wachttijden aan die grenscontroleposten veroorzaken. Om te vermijden dat onze groepagevrachtwagens hiervan hinder ondervinden, kunt u SPS-goederen met een middelhoog of hoog risico enkel en alleen op aanvraag aanbieden. Ze moeten dan ook met aparte vrachtwagens vervoerd.

 

Voor producten met een laag risico moet u ons informeren dat de prenotificatie in orde is (aangezien steekproefcontroles mogelijk zijn).

 

Wil u weten of uw product onder het regime van de SPS-controles valt en tot welke risicoklasse het behoort? Check de risico-categorieën van de producten via dit overzicht.

 

play_circle_filled

Omhoog