Douane valideert geen EUR.1 en EURMED-certificaten meer onder 6.000 euro
De Belgische douane heeft ons onlangs laten weten dat ze geen EUR.1- en EURMED-certificaten meer valideert voor zendingen met een waarde van minder dan 6.000 EUR. Dit certificaat is voor die zendingen immers niet nodig! Een originele oorsprongsverklaring op de factuur volstaat.
Even ter herinnering: de EUR.1- en EURMED-certificaten tonen aan dat goederen die naar een partnerland (m.a.w. met een vrijhandelsakkoord met de EU) uitgevoerd worden, van preferentiële oorsprong zijn. Zo’n certificaat geeft in die landen recht op verlaagde of nul invoerrechten. Het wordt afgegeven en gevalideerd door de Douane.
Al sinds de invoering van het EUR.1-certificaat in 1997 is er geen verplichting om er een te gebruiken bij exportzendingen onder €6.000 euro (NB: dit geldt ook voor het EURMED-certificaat). Dit is bedoeld om de administratieve last bij kleine exporttransacties te verminderen, vermits de kans op misbruik bij deze gering is. Hierdoor kan de Douane haar middelen richten op transacties met een hoger risico op fraude.
Toch zijn er exporteurs die voor zendingen onder de 6.000 euro het certificaat aanvragen, hoewel dat niet nodig is. Dit veroorzaakt werkoverlast bij de Douane. Daarom heeft deze ons ingelicht dat ze geen certificaten meer uitreikt voor de zendingen onder de 6.000 euro.
Dit is dus geen beslissing van Transuniverse, maar van de Douane zelf. Voor deze transacties volstaat een oorsprongsverklaring, een eenvoudige tekst die u zelf op de factuur plaatst met originele handtekening, datum en naam.
Overigens betekent dit een kostenbesparing voor u als exporteur: de douane rekent 20 euro aan voor het valideren van een EUR.1-certificaat, terwijl het gebruik van een oorsprongsverklaring gratis is.