Transuniverse is Brexit-ready

De kans op een harde, ‘no deal’ Brexit groeit. Na de scheiding op 30 maart lijkt het onafwendbaar dat opnieuw douaneprocedures worden ingevoerd. Dat zou leiden tot grote files op de wegen van en naar de Kanaalhavens. Talrijke bedrijven vrezen ook problemen omdat ze geen ervaring hebben met die procedures en geen douanespecialisten in huis hebben. Al is het moeilijk in te schatten wat er allemaal op ons afkomt, zal Transuniverse klaar staan om de schok op te vangen.

Mogelijk zal het aantal ritten van en naar het Verenigd Koninkrijk verminderen. Voor het vrachtwagenverkeer verdwijnen de communautaire vergunningen en zal het vervoer met zogenaamde CEMT-vergunningen moeten gebeuren. Die zijn maar in beperkt aantal beschikbaar, zodat de totale transportcapaciteit over de weg van en naar het VK ontoereikend dreigt te worden. Daarnaast moet men rekening houden met grote vertragingen in het wegverkeer: op een normale dag verwerkt de haven van Dover alleen al niet minder dan 10.000 vrachtwagens. De herinvoering van douanecontroles zal dan ook naar verwachting zeer grote vertragingen veroorzaken, wat de transportcapaciteit de facto nog meer zal aantasten.

Transuniverse beschikt over ruim 30 palletwide 45 voetcontainers met een zelfde laadcapaciteit als opleggers. Indien nodig kunnen wij de trailerladingen van en naar het VK overhevelen naar deze containers en ze vanuit de haven van Gent per schip naar Hull overvaren. Naar verwachting zal die haven veel minder last hebben van congestie dan de Kanaalhavens.

Ook – en vooral – op douanevlak kan Transuniverse zijn klanten helpen om zich op de Brexit voor te bereiden. Weinig bedrijven hebben ervaring op dit gebied. Dankzij ons ruim aanbod aan trafieken op niet-EU landen, hebben wij nu al vijf douanespecialisten in dienst. Zij hebben de procedures onder de knie en staan klaar om de klanten met raad en daad bij te staan.

Let wel: de meeste economisten verwachten dat de kosten van het goederenvervoer van en naar het VK met minstens 10% zullen stijgen. Transuniverse zal er alles aan doen om die kosten voor zijn klanten in de mate van het mogelijk lager te houden.

play_circle_filled

Omhoog